Web Analytics Made Easy - Statcounter

راهکار‌های مقابله با زلزله در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری پنجشنبه بیست‌وسوم آذرماه مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با اشاره به وضع تراکم جمعیت و ساخت و ساز‌ها در شهر‌های بزرگ اظهار کرد: ایران کشور زلزله خیزی است و از میزان ٣٣ میلیون جمعیتی که در مراکز استان‌ها و شهر‌های بزرگ قرار دارند قریب به ٢٤ میلیون نفر آن در شهر‌هایی زندگی می‌کنند که در پهنه خطر نسبی زلزله قرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: کشور در وضع خاصی قرار دارد و در سال حدود سه سانتی متر کوتاه شدگی در پوسته زمین اتفاق می‌افتد که ١٠ درصد آن به صورت زمین لرزه است.

زارع با اشاره به افزایش ساختمان‌های بلند مرتبه در تهران افزود: در تهران بیش از ٩٨٠ ساختمان بالای ١٠ طبقه داریم که بیش از نیمی از آن در سال گذشته به مجموعه ساختمان‌های بلند مرتبه افزوده شدند.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی تصریح کرد: بیشتر این ساختمان‌های بلند مرتبه در مناطق ١، ٢، ٣ و ٢٢ و درست در پهنه گسل‌های تهران قرار دارند و برخی در جنوب تهران و در محدوده‌های دارای خاک نرم، ساخته شده اند.

وی با اشاره به بودجه اندک در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل تصریح کرد: نه تنها بودجه ناچیزی به این مسئله اختصاص داده شده و از آنچه که در دست داریم نیز به درستی استفاده نمی‌شود؛ علاوه بر این موضوع واکاوی این مسائل نیازمند افراد متخصص است.

زارع افزود: جذب نخبگان در کشور ما به سمت مراکز آکادمیک است، اما در قسمت اجرایی و مدیریتی به ویژه حوزه مدیرت بحران، شاهد این امر نیستیم.

وی با اشاره به مهاجرت‌های داخلی گفت: ما هنوز مشکل توسعه داریم و به دلایل خاصی از جمله خشکسالی شاهد مهاجرت‌های داخلی هستیم و در سال گذشته مهاجرت داخلی حدود یک میلیون و دویست هزار نفر را شاهد بودیم.

استاد پژوهشگاه زلزله شناسی ادامه داد: از سال ٧٥ تا ٩٥ مهاجرت داخلی بیست میلیون نفر از جمعیت کشور را شاهد بودیم که ٧٠ درصد آن مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها بوده و حدود ١٧ میلیون نفر به جمعیت شهرنشین ما افزوده شده است.

در ادامه این گفت‌وگو علی بیت الهی دبیر کارگروه ملی زلزله با اشاره به تداوم ساخت و ساز‌های غیر اصولی روی گسل زلزله اظهار کرد: ساخت و ساز‌ها در کشور باید طبق ضابطه صورت بگیرد و در تهران با تلاش‌های دسته جمعی تمامی مراکز تحقیقاتی و اجرایی، آیین نامه ممنوعیت ساخت و ساز در حرائم گسل‌ها را تصویب کردیم.

وی ادامه داد: امیدواریم این آیین نامه به صورت کلی در کشور تا پایان سال جاری ابلاغ شود، کمااینکه این امر به صورت همزمان در شهر‌های تبریز، کرج، کرمان و مشهد در حال اجرا است.

دبیر کارگروه ملی زلزله با اشاره به آیین نامه ٢٨٠٠ بیان کرد: برابر این آیین نامه ضوابط ساخت و ساز در برابر زلزله را تبیین کردیم و تهران تنها شهری است که از تابستان سال گذشته و پس از ابلاغ آن، در حال اجرایی کردن این موضوع است.

وی تصرح کرد: حدود ٤ هزار ساختمان مرتفع به ویژه در محدوده شمال تهران در حرایم گسل وجود دارد، اما ساخت آن‌ها پیش از ابلاغ آیین نامه صورت گرفته و تصمیم گیری در خصوص این ساختمان‌ها، باید به دو شکل اعمال مقاوم سازی و در صورت لزوم، تغییر کاربری صورت بگیرد.

بیت الهی با اشاره به حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو تصریح کرد: حادثه پلاسکو چندان دور نیست و امثال پلاسکو کم نیستند چرا که اکنون بیش از هزار برج بالای ١٢ طبقه داریم که حدود ٢٠٠ عدد آن روی گسل‌ها قرار دارند.

دبیر کارگروه ملی زلزله یادآور شد: بودجه کافی در خصوص کاهش ریسک، اقدامات پیش گیرانه و مقاومت در برابر زلزله تخصیص نیافته است درحالیکه اقتصاد مقاومتی با تخصیص مناسب یودجه در این خصوص نیز می‌تواند محقق شود.

وی ادامه داد: اعمال مقررات ما در این خصوص ضعیف بوده و درخواست‌های زیادی درباره تجهیز سیستم‌های لرزه نگاری داریم.

در حال تکمیل...

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۵۷۳۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قصه سنگلج به کجا رسید؟

اوایل اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ پریسا مقتدی ـ مدیر تماشاخانه سنگلج ـ از تخریب ساختمان همجوار این بنای تاریخی، که در سال ۱۳۸۸ به شماره ۲۷۴۶۹ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده است، خبر داد و با توجه به لرزش‌هایی که هنگام تخریب به این تماشاخانه وارد شده و از آنجا که این بنا روی قنات قرار گرفته و پیش‌تر هم فرونشست داشته است، ادامه تخریب ساختمان کناری و به دنبال آن گودبرداری و ساخت سازه‌ای جدید را تهدیدی جدی برای تماشاخانه سنگلج اعلام کرد. از سویی، تخریب این ساختمان ظاهرا غافلگیرکننده بوده، چون آنطور که مدیر کل هنر‌های نمایشی گفته آنها تا پیش از عید پیگیر بودند تا آن ساختمان به این تماشاخانه واگذار شود.

کاظم نظری ـ مدیر کل هنر‌های نمایشی ـ نیز گفته بود: «شهرداری تهران بدون هیچ‌گونه هماهنگی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دست به این اقدام غیراصولی و غیرقانونی زده است و برای چال‌برداری در این مکان باید از وزارت ارشاد و میراث فرهنگی مجوز بگیرد»، اما محسن سعادتی ـ معاون میراث فرهنگی استان تهران ـ به ایسنا گفت که «شهرداری پیش از تعطیلات نوروز از اداره کل میراث فرهنگی استان تهران استعلام گرفته بود و پاسخ به آن استعلام این است که طبق ضوابط حریم مصوب بافت سنگلج می‌توانند ساختمان را بسازند.»

معاون میراث فرهنگی استان تهران که به تازگی از تماشاخانه سنگلج و ساختمانی که در جوار آن تخریب شده، بازدید کرده است، اظهار کرد: ساختمان را شهرداری تخریب کرده و زمانی که از آن بازدید کردم درحال تخلیه نخاله‌ها بودند.

او در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود آنکه تماشاخانه سنگلج در فهرست آثار ملی ثبت شده و عرصه و حریم مشخص دارد، ساختمان همجوار آن تخریب شده و متعاقبا اجازۀ ساخت سازۀ جدید در عرصه و حریم آن داده شده است؟ گفت: مِلکی که تخریب شده است و برای آن استعلام گرفته شده بود، بنای تاریخی و میراث فرهنگی نبوده است. از طرفی، طبق ضوابط حریم، اگر یک بنای تاریخیِ ثبت‌شده داخل حریم مصوب دیگری قرار داشته باشد، مقررات و ضوابط آن حریم مصوب، ملاک خواهد بود. ساختمانی که تخریب‌شده در بافت تاریخی سنگلج بوده، پس ضوابط حریم این بافت شامل حال آن می‌شود. شهرداری استعلام گرفته و این موارد به آنها ابلاغ و تاکید شده است که ملاک باید ضوابط عمومی حریم مصوب باشد.

معاون میراث فرهنگی استان تهران درباره اینکه براساس ضوابطی که میراث فرهنگی ابلاغ کرده است، ساختمان همجوار تماشاخانه سنگلج تا چند متر اجازه ساخت دارد؟ گفت: ساخت و ساز باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم بر حریم بافت سنگلج باشد، که سازه‌ها در حریم این بافت می‌توانند ۱۲ متر ارتفاع داشته باشند.

سعادتی در پاسخ به برخی اظهارت درباره ساخت ساختمانی ۲۰ طبقه در جوار تماشاخانه ثبت ملی سنگلج، اظهار کرد: از این موضوع اطلاعی ندارم. آنها باید مطابق با قوانین و ضوابط حاکم در بافت سنگلج این ساختمان را بسازند، که طبق این ضابطه می‌تواند تا ۱۲ متر باشد. در این مورد، ضابطه عمومی حریم مصوب ملاک عمل ما است.

معاون میراث فرهنگی استان تهران در پاسخ به نگرانی‌های تماشاخانه سنگلج درباره آسیب و خسارات احتمالی وارده به این بنای قدیمی، با توجه به لرزه‌هایی که هنگام تخریب ساختمان همجوار به آن وارد شده و خطراتی که از بابت تشدید فرونشست پیش‌بینی شده است، تاکید کرد: هنگام ساخت سازۀ همجوار نباید خسارتی به ملک ثبت ملی‌شده تماشاخانه سنگلج وارد شود و معیار‌های مهندسی و حفاری در حریم مصوب باید مدنظر قرار گیرد.

سعادتی در پاسخ به نگرانی‌هایی نسبت به عمق گودبرداری ساختمان جدید واحتمال ساخت طبقات بیشتر در زیر زمین که تماشاخانه سنگلج را در تهدید بیشتر قرار خواهد داد، گفت: درباره ساخت طبقات در عمق زمین اطلاعی ندارم. به هر حال میراث فرهنگی بازدید‌های مستمر خود را خواهد داشت تا مشکلی پیش نیاید. برای ما هم بنا‌های تاریخی که ثبت ملی شده‌اند خط قرمز هستند. میراث فرهنگی در کنار تماشاخانه سنگلج است و تا جایی که بتواند از آنها دفاع می‌کند.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • از ساخت و ساز ساختمان ناایمن در کرمانشاه جلوگیری شد
  • حادثه در کرمانشاه جان یک نصاب آسانسور را گرفت
  • رد درخواست ۹۶ درصد متقاضیان نهضت ملی در شهرهای تهران
  • کربن‌صفرترین ساختمان اداری و مسکونی در بریتانیا
  • ساخت کربن‌صفرترین ساختمان اداری و مسکونی در بریتانیا
  • مهار آتش در آپارتمان چهار طبقه در زاهدان
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • واقعا در اعتراضات دانشجویی آمریکا، تک تیرانداز حضور داشت؟ + تصاویر
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»
  • چنار ۸۰ ساله‌ای که در دل ساختمان ۵ طبقه زنده ماند