Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با اشاره به وضع تراکم جمعیت و ساخت و ساز‌ها در شهر‌های بزرگ اظهار کرد: ایران کشور زلزله خیزی است و از میزان ٣٣ میلیون جمعیتی که در مراکز استان‌ها و شهر‌های بزرگ قرار دارند قریب به ٢٤ میلیون نفر آن در شهر‌هایی زندگی می‌کنند که در پهنه خطر نسبی زلزله قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: کشور در وضع خاصی قرار دارد و در سال حدود سه سانتی‌متر کوتاه شدگی در پوسته زمین اتفاق می‌افتد که ١٠ درصد آن به صورت زمین لرزه است.

زارع با اشاره به افزایش ساختمان‌های بلند مرتبه در تهران افزود: در تهران بیش از ٩٨٠ ساختمان بالای ١٠ طبقه داریم که بیش از نیمی از آن در سال گذشته به مجموعه ساختمان‌های بلند مرتبه افزوده شدند.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی تصریح کرد: بیشتر این ساختمان‌های بلند مرتبه در مناطق ١، ٢، ٣ و ٢٢ و درست در پهنه گسل‌های تهران قرار دارند و برخی در جنوب تهران و در محدوده‌های دارای خاک نرم، ساخته شده اند.

وی با اشاره به بودجه اندک در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل تصریح کرد: نه تنها بودجه ناچیزی به این مسئله اختصاص داده شده و از آنچه که در دست داریم نیز به درستی استفاده نمی‌شود؛ بلکه این موضوع واکاوی این مسائل نیازمند افراد متخصص است.

زارع افزود: جذب نخبگان در کشور ما به سمت مراکز آکادمیک است، اما در قسمت اجرایی و مدیریتی به ویژه حوزه مدیرت بحران، شاهد این امر نیستیم.

وی با اشاره به مهاجرت‌های داخلی گفت: ما هنوز مشکل توسعه داریم و به دلایل خاصی از جمله خشکسالی شاهد مهاجرت‌های داخلی هستیم و در سال گذشته مهاجرت داخلی حدود یک میلیون و دویست هزار نفر را شاهد بودیم.

استاد پژوهشگاه زلزله شناسی ادامه داد: از سال ٧٥ تا ٩٥ مهاجرت داخلی بیست میلیون نفر از جمعیت کشور را شاهد بودیم که ٧٠ درصد آن، مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها بوده و حدود ١٧ میلیون نفر به جمعیت شهرنشین ما افزوده شده است.

در ادامه این گفت‌وگو علی بیت الهی دبیر کارگروه ملی زلزله با اشاره به تداوم ساخت و ساز‌های غیر اصولی روی گسل زلزله اظهار کرد: ساخت و ساز‌ها در کشور باید طبق ضابطه صورت بگیرد و در تهران با تلاش‌های دسته جمعی تمامی مراکز تحقیقاتی و اجرایی، آیین نامه ممنوعیت ساخت و ساز در حریم گسل‌ها را تصویب کردیم.

وی ادامه داد: امیدواریم این آیین نامه به صورت کلی در کشور تا پایان سال جاری ابلاغ شود، کمااینکه این امر به صورت همزمان در شهر‌های تبریز، کرج، کرمان و مشهد در حال اجرا است.

دبیر کارگروه ملی زلزله با اشاره به آیین نامه ٢٨٠٠ بیان کرد: برابر این آیین نامه ضوابط ساخت و ساز در برابر زلزله را تبیین کردیم و تهران تنها شهری است که از تابستان سال گذشته و پس از ابلاغ آن، در حال اجرایی کردن این موضوع است.

وی تصرح کرد: حدود ٤ هزار ساختمان مرتفع به ویژه در محدوده شمال تهران در حریم گسل وجود دارد، اما ساخت آن‌ها پیش از ابلاغ آیین نامه صورت گرفته و تصمیم گیری در خصوص این ساختمان‌ها، باید به دو شکل اعمال مقاوم سازی و در صورت لزوم، تغییر کاربری صورت بگیرد.

بیت الهی با اشاره به حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو تصریح کرد: حادثه پلاسکو چندان دور نیست و امثال پلاسکو کم نیستند، چرا که اکنون بیش از هزار برج بالای ١٢ طبقه داریم که حدود ٢٠٠ عدد آن روی گسل‌ها قرار دارند.

دبیر کارگروه ملی زلزله یادآور شد: بودجه کافی در خصوص کاهش ریسک، اقدامات پیش‌گیرانه و مقاومت در برابر زلزله تخصیص نیافته است در حالیکه اقتصاد مقاومتی با تخصیص مناسب یودجه در این خصوص نیز می‌تواند محقق شود.

وی ادامه داد: اعمال مقررات ما در این خصوص ضعیف بوده و درخواست‌های زیادی درباره تجهیز سیستم‌های لرزه نگاری داریم.

در ادامه برنامه صدیف بدری سخنگو کمیسون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: تا کنون قصور‌هایی توسط شهرداری و وزارت راه و شهرسازی در حوزه ساخت و ساز‌های غیر اصولی انجام شده است و مجلس شورای اسلامی نیز باید در بعد نظارتی نیز بیش از این کار می‌کرد.

وی ادامه داد: دولت به لحاظ محدودیت‌های بودجه‌ای الویت بندی کرده وگرنه قانون مربوطه وجود دارد.

بدری تصریح کرد: همواره طرح این سوال ضروری است که دولت چه میزان اعتبار به مدیرت بحران و پدافند غیر عامل اختصاص داده و چه طرح‌هایی را در این خصوص پیش بینی کرده است.

زارع در ادامه با اشاره به اینکه شهر پردیس و پرند بر روی گسل‌های فعال احداث شده است گفت:احتمال آسیب‌دیدگی ما در برابر خطر زلزله به دست انسان‌ها و کسانی که برنامه ریزی کرده اند بالا رفته است.

 وی با اشاره به اینکه در کشور ریسک زلزله را بالا برده‌ایم، اظهار کرد: ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در روی حریم گسل شمال و ۹۵۰ هزار نفر در ضلع جنوبی تهران زندگی می‌کنند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی مهندسی زلزله با بیان اینکه فقط در شهر‌های بزرگ حدود ۲۴ میلیون نفر از جمعیت کشور در نقاط زلزله‌خیز اسکان دارند خاطرنشان کرد: تمرکز جمعیت زیادی در مکان‌های با آسیب پذیری بالا داریم.

 وی با اشاره به اینکه به لحاظ آماری انتظار زلزله در شهر تهران را داریم، افزود: روالی که باید در مورد حداقل‌های سکونتگاه‌های انسان طی بشود، صورت نگرفته است.

زارع بیان کرد: حدود ۴۰۰ بنای بلند در شهر جدید پردیس ایجاد شده است، این شهر در فاصله ۱۰ کیلومتری دو گسل شمال شهر تهران و گسل مشابه این شهر احداث شده است.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی گفت: ۴ میلیون و پانصد هزار نفر در بافت فرسوده تهران زندگی می‌کنند.

زارع با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ سال سابقه آیین نامه زلزله در کشور داریم افزود: سال آینده موسسه ژئوفیزیک ۶۰ ساله می‌شود، لذا به نظر می‌رسد به مراکز علمی در ایران نیاز نداریم، زیرا اگر نیاز داشتیم این گونه زلزله‌ها سبب آسیب‌های جدی نمی‌شد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی یادآوری کرد: در ۲۷ فروردین سال ۹۵ در یکی از شهر‌های ژاپن با جمعیت  ۷۵۰ هزار نفر، زلزله‌ای به بزرگی هفت و دو دهم ریشتر اتفاق افتاد که تنها سبب کشته شدن ۴۹ نفر شد.

 زارع با بیان اینکه دنیا در مسیری قرار گرفته که ما هم باید آن را طی کنیم گفت: طبق دستورالعمل، مسائل دینی و شرعی کار درست و منطقی را باید دنبال کرد، در ۱۰ سال گذشته ۱۱ زلزله به بزرگی شش ریشتر در کشور رخ داد.

وی با اشاره به زلزله کرمانشاه ادامه داد: مردم ازگله همچنان مشکل اسکان موقت، آب آشامیدنی و مسائل گرمایشی دارند، لذا آن‌ها نیازمند حمایت بیشتری هستند، زلزله‌های رخ داده در این مدت کاملاً طبیعی است، به طوری که بیش از دو هزار ایستگاه در دنیا آن را به ثبت رسانده اند، پس باید اعتماد عمومی ایجاد کرد و از سوی دیگر سیستم پاسخگو داشته باشیم؛ تا زمانی که این سیستم پاسخگو نباشند همه صحبت‌ها مثل بازی موش و گربه ادامه پیدا خواهند کرد.

بیت اللهی در ادامه گفت‌وگو با اشاره به اینکه ساختمان‌هایی که بر اساس ساده‌ترین اصول آیین نامه ساختمان ساخته شده‌اند در برابر زلزله مقاوم خواهند بود گفت: مردم باید فرهنگ زندگی با زلزله را یاد بگیرند. مشکلاتی در اجرا و نظارت بر اجرای قانون داریم، مهندسین ناظر باید بر نقشه مهندسی و ضوابط ساخت و ساز نظارت کنند.

دبیر کارگروه ملی زلزله با اشاره به اینکه تنها شهر ایران که حریم‌های گسل‌های آن شناسایی شده تهران است، عنوان کرد: مشکل اصلی ما عدم جدیت پیوسته در اجرای قوانین است، لذا رفتار ما به شدت نوسانی است.

 وی گفت: در زلزله اسلام آباد نیز بر اساس تخریب‌هایی که در مسکن مهر و بیمارستان‌ها داشتیم می‌توانیم به تجزیه و تحلیل بپردازیم.

 بیت اللهی با اشاره به اینکه بیش از هزار ایستگاه زلزله‌نگاری در کشور داریم که بر خلاف درخواست‌های مکرر به روزرسانی نمی‌شوند افزود: آیین‌نامه‌های خوبی داریم، اما مشکل در اجرا و نظارت بر اجرای قانون است، در زلزله پل‌ذهاب متوجه شدیم که سیستم نظارتی بسیار ضعیفی داریم.

وی افزود: طی بررسی‌های به عمل آمده ساخت و ساز‌ها در کشور روند صعودی دارد، از زلزله رودبار تاکنون گام‌های خوبی برداشته شده و گام‌ها رو به جلو است لذا، نیازمند عزم جدی از سوی مهندسین ناظر هستیم.

حسن قربانخانی رئیس سازمان نظام مهندسی تهران در ادامه این گفت‎وگو طی تماس زنده تلفنی با اشاره به سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در سال ۸۴ افزود: نباید کسانی که فاقد صلاحیت در این حوزه هستند اقدام ساخت و ساز کنند.

وی با اشاره به اینکه موضوعات ساخت و ساز را جدی نمی‌گیریم و هر وقت حادثه‌ای رخ می‌دهد اوج هیجانات صورت می‌گیرد و زود فروکش می‌کند، افزود: به هر جهت شرایط ساخت و ساز در کشور اصلا خوب نیست، در مورد شهر تهران بار‌ها گفته‌ایم که چرا اجازه می‌دهند افراد فاقد صلاحیت اقدام به ساخت و ساز و مسکن کنند، از سوی دیگر باید اذعان داشت که در تمام ساختمان‌هایی که مهندس ناظر وجود دارد امضا‌ها معتبر است و مسئولیت حقوقی در این رابطه وجود دارد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۵۷۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میزان تفکیک از مبدا پسماندها در اصفهان به بالای ۱۰ درصد رسید

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: میزان تفکیک از مبدا بخش پسماند در سال‌های قبل کاهش پیدا کرده بود، اما در سه سال قبل با اقدامات ویژه‌ای که در این زمینه صورت گرفت، عدد آن به بالای ۱۰ درصد رسید.

سیدامیر سامع در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: از مهم‌ترین دستاوردهای کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان در سه سال اخیر، تدوین منشوری در دوره ششم شورای اسلامی شهر بود که طبق آن نقاط مهم شهر که باید به آن‌ها پرداخته شود، مشخص شد.

وی با بیان اینکه معاونت خدمات شهری یکی از ارگان‌هایی است که حدود ۱۰ کسب‌کار را مدیریت می‌کند، افزود: این معاونت باید در بخش‌های مختلف به شهروندان خدمت‌رسانی کند که این خدمات شامل ساماندهی فضای سبز، زیباسازی شهر، ساماندهی مشاغل شهر، مدیریت پسماند، آتش‌نشانی و ایمنی و مدیریت بحران است.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: کمیسیون سلامت محیط زیست با همکاری معاونت خدمات شهری از سه سال پیش ۲۲ بند را به‌عنوان اولویت اصلی عملکرد خود قرار داد و سعی کرد آن‌ها را دنبال کند، البته در ارزیابی سال جاری مشخص شد، برنامه‌هایی که برای هر حوزه برنامه‌ریزی شده بود، به‌طور کامل انجام شده است.

سامع با بیان اینکه یکی از دستاوردهای این سه سال، پیشبرد عملکرد طبق برنامه مشخص شده است، ادامه داد: این کمیسیون با همکاری معاونت خدمات شهری با یک شاخص و برنامه مشخص به فعالیت خود پرداختند و رعایت نظم در این مسیر یک موفقیت بزرگ محسوب می‌شود.

وی با اشاره به سازماندهی فضای سبز اصفهان خاطر نشان کرد: افزایش سرانه فضای سبز یکی دیگر از دستاوردهای کمیسیون سلامت محیط زیست خدمات شهری شورای اسلامی است، البته در این کلان شهر اقدامات خوبی صورت گرفته است و فضای سبز هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی افزایش پیدا کرده است، اما سختی کار این کمیسیون با افزایش ساخت‌وسازها، محدود شدن فضای شهر، کمبود آب، خشکی زاینده‌رود بیشتر شده است.

از مجموع حدود ۹۰۰ تن پسماندی که تولید می‌شود، بیش از ۱۰۰ تن در مبدا تفکیک می‌شود

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به مدیریت پسماند اضافه کرد: در این بخش باید اقداماتی از جمله توجه به موضوع کاهش تولید پسماند، اجتناب از تولید، تفکیک از مبدا، استفاده مجدد و تبدیل به ماده و انرژی مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان کرد: میزان تفکیک از مبدا بخش پسماند در سال‌های قبل کاهش پیدا کرده بود، اما در سه سال قبل با اقدامات ویژه‌ای که در این زمینه صورت گرفت، عدد آن به بالای ۱۰ درصد رسید.

سامع گفت: از مجموع حدود ۹۰۰ تن پسماندی که تولید می‌شود، بیش از ۱۰۰ تن در مبدا، بعضی در چرخه‌های دیگر و بعضی توسط موارد غیر رسمی تفکیک می‌شود و پسماندهای تفکیک شده در کارخانه‌های مختلف استفاده می‌شود؛ به‌طور مثال کاغذ آن برای کارخانه کاغذسازی، پلاستیک برای کارخانه‌های پلاستیک استفاده می‌شود.

وی بیان کرد: در حوزه تبدیل به ماده و انرژی، ۱۰ تن پیرولیز در چند سال پیش و ۱۰ تن نیز در سال گذشته راه‌اندازی شد که این اقدام برای تبدیل مواد پلاستیکی به فرآورده سوخت است، در این مورد ما نیازمند کارخانه هاضم و زباله‌سوز هستیم که امیدواریم قرارداد آن به‌زودی با بخش خصوصی منعقد شود.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به بازیافت دو هزار تن پسماند ساختمانی ادامه داد: قرارداد این موضوع منعقد شده است و سرمایه‌گذار آن حدود دو هزار تن پسماندی که در حاشیه شهر جمع‌آوردی شده و گردو غبار ایجاد کرده بود را بازیافت کرده است.

وی با اشاره به حوزه شیرابه اضافه کرد: این حوزه نیز با همکاری شرکت دانش‌بنیان آغاز به‌کار کرده است و حدود دو ماه دیگر اقدامات خود را به روش بیولوژیکی آغاز می‌کند.

سامع گفت: سامانه اصپاک یکی از دستاوردهای مهم است که شهروندان می‌توانند با بهره‌وری از آن به جمع‌آوری زباله بپردازند.

وی گفت: اعضای شورا تصمیم دارند تا آخرین روزی که خدمت‌رسان مردم هستند، با سرعت و دقت به امور شهر بپردازند و هیچ کار نیمه تمامی باقی نماند و تمام فعالیت‌ها در یک نظم خاصی به دوره بعد تحویل داده شود.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان اضافه کرد: کار در شورای اسلامی شهر محل پذیرفتن و تفکر است، پذیرفتن این مسئولیت بسیار سخت نیازمند تجربه دقت و نظم در فعالیت است.

کد خبر 748053

دیگر خبرها

  • میزان تفکیک از مبدا پسماندها در اصفهان به بالای ۱۰ درصد رسید
  • تشییع پیکرهای شهدای گمنام در سراسر کشور
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • بسته‌های تشویقی شهرداری جهت رغبت در نوسازی بافت‌های فرسوده!
  • پیکرهای شهدای گمنام در سراسر کشور تشییع شدند
  • پیش‌بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری | شهر هوشمند چگونه شهری است؟
  • ساخت کربن‌صفرترین ساختمان اداری و مسکونی در بریتانیا
  • تبریک ویژه روز معلم در بخش خبری صداوسیمای آذربایجان غربی
  • قصه سنگلج به کجا رسید؟
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»